Skip to content

Mindent a mézfajtákról! Melyik mire jó?

Az első mézélmény

Elgondolkoztál már azon, hány mézfajtát ismersz? Gyerekkorunkból bizonyára sokunknak közös a mézzel kapcsolatos ősemléke: finom, maci virágméz, mely nem csak az uzsonnát, de a délutánokat mindig bearanyozta. Ezután csak még édesebb lehet a felismerés, hiszen a különböző vadvirágok nektárján túl számos növényből készül még ínycsiklandó és egészséges enzimekben gazdag méz, mely megédesíti a teákat, kávékat, vagy a legfinomabb süteményeket, ráadásul az egészséged fenntartásához is hozzájárulhat.

Melyek a legyakoribb mézfajták, milyen az ízük, színük és milyen jótékony hatással rendelkeznek?
Ebben a cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

  • Akác-méz: A szakértők szerint az akác-méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, valamint hatékonyan csökkenti a köhögést és a torokfájást. Ezenkívül segíthet a vérnyomás szabályozásában, és a vércukorszint csökkentésében is.
  • Ánizsos virágméz: Az ánizs önmagában gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, vegyes virágmézünkkel pedig, ami főleg gyógynövényeket és réti virágokat tartalmaz, tökéletes párosítás! Kiváló választás köhögés csillapítására, vagy étvágy javítására, de az ánizs édeskés, fűszeres íze miatt főzéshez, vagy süteményekbe, teákba is ajánljuk.
  • Ezüstfűz méz: Az ezüstfűzfa virágzó ágairól és leveleiről gyűjtött nektárból készült mézfajta. Az ezüstfűzfa egy gyógyító növény, amelynek kérge és levelei tartalmaznak szalicilátokat, melyek hasonló hatással rendelkeznek, mint az aszpirinben is található acetilszalicilsav. Az ezüstfűzfa hatóanyagai, beleértve a szalicilátokat, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatással rendelkeznek, ezért a méznek is lehet ilyen hatása. Az ezüstfűz méznek emellett antibakteriális tulajdonsága jelentős még, ezáltal segít felvenni a harcot a fertőzések kezelésében és megelőzésében. Érdemes ezüstfűz mézet választani még emésztési problémák, torokfájás vagy köhögés tüneteinek enyhítéséhez is.
  • Facéliaméz: Az évelő facélia növény nektárjából készült méz, melyet méhészek gyakran ültetnek méhlegelőként, mert nagy mennyiségű nektárt termel, és a méhek nagyon szeretik. Ez a mézfajta antioxidánsokban gazdag, amelyek segíthetnek a szervezetben található szabadgyökök elleni védekezésben, és a sejtek egészségének megőrzésében. Mindemellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is bír, ami segíthet a fertőzések, és a gyulladások kezelésében. A facéliaméznek emellett enyhe nyugtató hatása is lehet, ami segíthet az álmatlanság és az idegesség kezelésében, továbbá hatásos lehet az olyan légzőszervi problémák, mint például a köhögés, és az asztma tüneteinek enyhítésében is.
  • Gesztenyeméz: A virágzó gesztenyefák nektárjából készült. A gesztenyeméznek egyedi íze és sűrű, krémes állaga van, amely méltán sokan nagy kedvence. Ásványi anyagokban, például kálciumban, magnéziumban és káliumban gazdag, amelyek fontosak az egészséges csontok és izmok számára. Emellett a gesztenyeméznek magas a B-vitamin tartalma, amely segíthet az idegrendszer egészségének megőrzésében. Mindemellett gyulladáscsökkentő hatása is lehet, ezáltal segíthet a fertőzések és az allergiás reakciók kezelésében. Mindemellett hozzájárulhat a torokfájás és a köhögés enyhítésében is.
  • Gyömbéres krémméz: Alapja a napraforgó méz, ami már önmagában tökéletes. Azért is az egyik kedvencünk, hiszen ez az a mézfajta, amelyik a legjobban alkalmazkodik a hőbehatáshoz, így sütéshez és főzéshez is kiváló. Ez a párosítás pedig tökéletes azoknak, akik imádják a gyömbért, de az erejét kevésbé bírják. Számos jótékony hatása mellett a folyamatos fogyasztása megerősíti az immunrendszert, így segít megelőzni a megfázást és az influenzát. Csökkentheti továbbá az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat, enyhítheti a migrént, segítheti a menstruációs fájdalmak legyőzésében, és nem utolsó sorban a köhögéscsillapításban is. A napraforgó méz jótékony hatása ismert daganatos betegségek, érelmeszesedés, felső léguti és prosztata megbetegedések ellen, fertőtlenítő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, idegerősítő hatással bírhat, és hozzájárul a koleszterinszintet csökkentéséhez.
  • Hársméz: A virágzó hársvirágok nektárjából készült mézfajta. A hársméznek a gyűjtési időtől függően a világossárgától a borostyánsárgáig terjedő színe és markáns íze van, gyakran használják gyógyászati célokra. Antioxidánsokban és ásványi anyagokban, például káliumban, magnéziumban és kalciumban gazdag, melyek fontosak az egészséges csontok és izmok számára. Emellett a hársméznek gyulladáscsökkentő hatása is lehet, ami segíthet a fertőzések, a gyulladások és az allergiás reakciók kezelésében. A hársméz emellett köhögéscsillapító hatása is van, valamint enyhítheti a torokfájás és a köhögés tüneteket is.
  • Repceméz: A fehérrépa, a kelkáposzta, a kelbimbóhoz hasonlóan a káposztafélék családjába tartozó növényből készült mézfajta. Színe világos, általában fehér vagy vajsárgás krémszínű színe van, enyhén káposztaszerű illatáról és enyhén borsos ízéről ismerhető fel. Ahogyan minden méz, antioxidánsokban és ásványi anyagokban, például kalciumban és magnéziumban, amelyek fontosak az egészséges csontok és izmok számára. Emellett a repceméznek magas a C-vitamin tartalma, amely fontos a test immunrendszerének támogatásához. A repceméznek emellett lehet gyulladáscsökkentő hatása is, ami segíthet a fertőzések és a gyulladások kezelésében. Segíthet az allergiás reakciók enyhítésében is.
  • Vadcseresznye méz: A kora tavasszal virágzó vadcseresznye virágjából készült mézfajta. Íze és aromája jellegzetes, sokan kedvelik a citrusos, és virágos jegyei miatt. Antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezáltal ez a fajta is támogatja a szervezetet az immunrendszer megerősítésében. Ezenkívül a vadcseresznye méznek gyulladáscsökkentő hatása is lehet, ami segíthet a fertőzések, a gyulladások és az allergiás reakciók kezelésében. Segíthet a torokfájás, a köhögés és az asztma tüneteinek enyhítésében is.
  • Virágméz: A leggyakoribb mézfajta, amelyet a méhek többféle virág nektárjából gyűjtenek össze. Összetételét tekintve és ízét nagy mértékben befolyásolja a virágok típusa, és azok aránya, amelyekből a méhek nektárt gyűjtenek. Ezért a virágméz lehet nagyon változatos, és különböző ízű és színű lehet attól függően, hogy milyen virágokból készült. Az egészséggel kapcsolatos hatásait tekintve, mivel antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban szintén gazdag mézfajta, segít a szervezetben található szabadgyökök elleni védekezésben és az immunrendszer megerősítésében is. Ezenkívül lehet gyulladáscsökkentő hatása, ami segíthet a fertőzések, a gyulladások és az allergiás reakciók kezelésében. Segíthet a torokfájás, a köhögés és az asztma tüneteinek enyhítésében is.

Fontos megjegyezni, hogy a méz fogyasztása nem helyettesíti az orvosi kezelést, és a vegyes, változatos étrendet. Az egyes mézfajták jótékony hatásai változók lehetnek, attól függően, hogy
milyen mennyiségben és hogyan fogyasztják őket. Mindig konzultálj orvosoddal, mielőtt bármilyen természetes gyógymódra támaszkodnál.

Hírlevél

Értesülj elsőként rendszeres akcióinkról és újdonságainkról.

© Magyar Méz Manufaktúra 2024

Az oldal optimális működéséhez használd a legfrissebb verzióját a következő böngészőknek: Safari, Chrome, Firefox. || Ajánló

0