Skip to content

Itt a 2022-es mézvizsgálat: ezért nem érdemes a boltok polcain található olcsóbb méztermékeket választani.

A mindennapokban felmerülhet a dilemma a mézfogyasztással kapcsolatban, érdemes-e a nagyobb üzletekben az olcsóbb termékek mellett dönteni vagy fordítsunk kicsivel nagyobb összeget és vásároljunk termelőtől? Többek között erre kapunk választ, ha összehasonlítjuk a magyarországi mézvizsgálat eredményeit.

Mint minden évben, 2022-ben is lezajlott az országos mézvizsgálat, amely során a magyar boltok polcain és hazai termelőktől származó mézminták összetevőit vizsgálta meg az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). A vizsgálatban évek óta olyan fizikai-kémiai értékeket néznek meg, amelyek mentén mérhető az egyes termékek minősége. A következőkben hasonlítsuk össze a kapott eredményeket.

Az első komponens a hidroxi-metil-furfurol (HMF), vagyis a hőkezelés és a tárolás során keletkező bomlástermék volt. Ez természetes állapotban is jelen van a mézben, de magas érték (nagyobb, mint 40 mg/kg) esetében csökken a méhek által hozzáadott enzim tartalma, amely a gyógyító hatások fontos összetevője. A vizsgált mintákban jól látható, hogy amíg a termelői mézekben 1 kivétellel nem haladta meg a 12 mg-ot sem, addig a bolti mézeknél ez az arány már jóval rosszabb.  Több esetben mértek a 40 mg-os értékhatárnál többet, így ezekről a mézekről már kevésbé mondhatjuk, hogy valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat.

Másik fontos paraméter a diasztáz volt, amely a méhek garatváladékából származó keményitőbontó enzim.  Aktivitása utal a méz érettségére, valódiságára, így amennyiben ez az érték túl alacsony, az a méz éretlenségét, hamisítását, esetleg szakszerűtlen kezelését és/vagy tárolását jelezheti. Minimum értéke 8. A bolti mézminták itt is rosszabbul teljesítettek, a diasztáz értékük átlagosan 10,44, míg a termelői minták 12,9

 

A mézek egyik, ha nem a legfontosabb szempontja a fruktóz-glükóz tartalom. Az F/G arány megmutatja, hogy mennyire hajlamos kristályosodásra a mézünk fajtájától függően. Az akácméz például a legkevésbé kristályosodásra jellemző mézfajta, ennek F/G átlagértéke a legnagyobb. Éppen ezért számszerűsíthetően akácméznek az 1,45-nél nagyobb F/G értékkel rendelkező mézek tekinthetők. A listában vizsgált bolti mézek 28 terméke közül közel a fele nem, vagy éppen megüti ezt az értéket. A 23 termelő mintában pedig mindössze 2 termék esetén nem éri el ezt az értékhatárt. Nem csoda tehát, ha a boltokban található termékek olcsóbbak, hiszen a szakértői vizsgálat szerint nem is tekinthetők valódi akácméznek.

Az eredmények alapján, ha a mézek adta számos jótékony hatásokat szeretnénk élvezni, jobban tesszük, ha termelőtől vásárolunk, ezáltal megbízható, összetétel szempontjából is minőségibb, valódibb mézhez juthatunk.

 

A teljes vizsgálatot ITT találjátok: www.omme.hu/wp-content/uploads/2022/08/M%C3%A9zvizsg%C3%A1latok1.pdf

Kép forrása: www.unsplash.com

Hírlevél

Értesülj elsőként rendszeres akcióinkról és újdonságainkról.

© Magyar Méz Manufaktúra 2024

Az oldal optimális működéséhez használd a legfrissebb verzióját a következő böngészőknek: Safari, Chrome, Firefox. || Ajánló

0