Vannak esték, amikor semmi másra nem vágysz, csak egy gyorsan elkészíthető, mégis igazán kényeztető vacsorára. Ilyenkor lép színre a melegszendvics, de nem a retró, vastag szendvicskrémes verzió, hanem egy ropogós, mediterrán hangulatú bagett, tele friss bazsalikommal, fokhagymával és olvadt sajttal. Ez a recept egyszerre hozza el az olasz bruschetta, a fokhagymás bagett és a sajtos melegszendvics legjobb tulajdonságait, minimális munkával.

Miért imádjuk a fokhagymás–bazsalikomos melegszendvicset?
A jó melegszendvics titka a textúrák és az ízek játéka. A kívül ropogósra sült bagett és a belül puha, vajjal átitatott belső rész tökéletes alapot ad az olvadó parmezánnak és trappistának. A fokhagyma intenzív aromája és a friss bazsalikom üde, fűszeres illata együtt olyan, mintha egy kis szelet Olaszországot tennél az asztalra. Ráadásul a recept szuperül variálható: kiegészítheted paradicsomszeletekkel, sonkával vagy akár maradék sült zöldségekkel is.
Az igazi pikantéria: Hot Honey
Az utóbbi időben óriási trend lett a chilis méz, a mi fejlesztésünk szerint a Hot Honey, ami a selymes krémeket és sajtokat is felfrissíti egy kissé bizsergető utóízzel. Ez a recept egy evőkanál Hot Honey-t tartalmaz, amitől édesen pikáns, modern hangulatot kap a krém. Citromhéjjal és frissen facsart citromlével társítva az összhatás elképesztően élénk; ideális roppanós zöldségekhez mártogatni.
Pikáns Hot Honey ricotta recept
Hozzávalók
- Bagett (friss vagy előző napi, felszeletelve)
- 100 g puha vaj
- 1 kis csokor friss bazsalikom, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve vagy zúzva
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Sajtok:
-
Reszelt parmezán ízlés szerint
-
Reszelt trappista sajt ízlés szerint
Elkészítés sütőben
-
Melegítsd elő a sütőt 180 ºC-ra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és sorakoztasd rá a bagettszeleteket.
-
Keverd össze a puha vajat a zúzott fokhagymával, a finomra vágott bazsalikommal, sóval és borssal, míg egynemű, illatos fűszervajat kapsz.
-
Kend meg bőven minden bagettszelet tetejét a fűszervajjal. Szórd meg először parmezánnal, majd trappistával, hogy egyszerre kapj karakteres és nyúlós sajtréteget.
-
Süsd 180 ºC-on kb. 30 percig, amíg a sajt szépen megolvad és a bagett széle aranybarnára pirul.
Elkészítés air fryerben
-
Az air fryer kosarát béleld ki sütőpapírral vagy használj rácsot, hogy a levegő jól tudjon áramolni a szeletek körül.
-
Helyezd egymás mellé a megkent, sajttal megszórt bagettszeleteket, ügyelve, hogy ne fedjék egymást.
-
Süsd 180 ºC-on körülbelül 7 percig, amíg a sajt buborékolva megolvad és a bagett széle ropogósra sül. A pontos idő kicsit eltérhet az air fryer típusától függően.
Tálalási ötletek és variációk
-
Kínáld friss salátával vagy paradicsom–uborka körettel egy könnyű vacsorához.
-
Szórd meg a kész, forró szendvicseket még egy kevés friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel extra szín és illat kedvéért.
-
Ha még tartalmasabb fogásra vágysz, tegyél a sajt alá vékony sonkaszeleteket vagy maradék sült csirkét.
Ez a fokhagymás–bazsalikomos sajtos bagett igazi jolly joker: percek alatt elkészül, alapanyagok tekintetében szinte mindig van hozzá minden otthon, és garantáltan üres tányérokat hagy maga után.
@magyarmezmanufaktura Reggeli, ebéd vagy vacsora? Mindhez ideális! 😋 #recept #melegszendvics #magyarmezmanufaktura #hothoney #nekedbelegyen
