A chilis-mézes édesburgonya egy perc alatt a „jólvan, legyen valami gyors köret” kategóriából lép át a „te, ezt még egyszer csináld meg!” ligába, főleg ha szereted a picit csípős, picit édes, kívül karamellizálódott, belül krémes zöldségeket.
Miért működik ennyire?
Az édesburgonya alapból enyhén édeskés, amit a méz gyönyörűen felerősít, a chili pedig pont annyi tüzet ad hozzá, hogy ne legyen gejl az összhatás. A végén ráfacsart lime friss sava ellensúlyozza az édességet, így minden falatban egyszerre lesz jelen az édes–sós–csípős–savanyú négyese.
Hozzávalók 2-3 adaghoz
-
2 db közepes édesburgonya
-
2 ek olívaolaj
-
kb. 2 ek méz (vagy ízlés szerint több)
-
só, bors
-
fűszerpaprika (édes, csípős vagy füstölt, ahogy szereted)
-
1 db lime
Elkészítés lépésről lépésre
-
Az édesburgonyát meghámozod, megmosod, felvágod és megszurkálod.
-
A szószhoz keverd össze az olívaolajat, a sót, borsot, paprikát és a Hot Honey-t.
- Kend be alaposan a szósszal az édesburgonyát.
-
200 fokra előmelegített sütőben kb. 20–25 percig sütöd.
Tálalási ötletek
-
Szuper köret sült csirkéhez, lazachoz.
-
Magában is működik „nasiként”: tedd tálba, adj mellé egy joghurtos-fokhagymás mártogatóst, és kész a laza filmnézős snack.
-
Ha még egy fokkal emelnéd, szórd meg pirított magvakkal (dió, tökmag, szezámmag), így plusz ropogósságot és textúrát kapsz.
@magyarmezmanufaktura Unod a megszokott karácsonyi köreteket? 👀 Dobd fel ezzel a villámgyors chilis-mézes édesburgonyával! 🌶️ 🍯 🍠 Hozzávalók: – 2 db édesburgonya – 2 ek olívaolaj – kb. 2 ek méz – só, bors, petrezselyem, fűszerpaprika – 1 db lime Mentsd el a receptet, és vedd fel az ünnepi menüre! 🎄 😊 #recept #édesburgonya #chilismézes #mutimiteszel #karácsonyirecept
