Skip to content

Melyek a virágpor jótékony hatásai?

A virágpor szervezetre gyakorolt pozitív hatásait egyre többen ismerik fel, így a virágporból készült termékek egyre népszerűbbé válnak az egészséges életmódot követő vásárlók körében. Mégis érdemes egy kicsit körbejárni a témát, hiszen – bár mindenkinek van valami elképzelése arról, hogy mi is a virágpor – fontos tudni, hogy valójában milyen összetevőkből áll. Lássuk a részleteket!

a virágpor jótékony hatásai

Amit a virágporról tudni érdemes

Kezdjük az elején: virágpornak valójában azokat a pollenszemeket nevezzük, amelyeket a méhek a növényekről összegyűjtenek. Ahogy a méhek virágról virágra szállnak, a virágpor a lábaikra ragad, így a dolgos rovarok nagy távolságokat áthidalva is képesek őket magukkal vinni. A nyers virágport a méhészek egy speciális módszer segítségével a kaptárból gyűjtik össze, mielőtt a méhek feldolgoznák azt.

Ilyenkor természetesen fontos, hogy a méhek számára is maradjon, hiszen ők sem véletlenül gyűjtik be az értékes polleneket – a virágpor a méhek egyik legfőbb, vitaminokat, nyomelemeket és fehérjét tartalmazó tápláléka. Mi úgy gondoljuk, hogy mindezt elengedhetetlen tisztázni, hiszen a virágpor az emberek számára is olyan, természetes étrend-kiegészítő lehet, amely koncentráltan tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat. De vajon mit érdemes tudni a virágpor pontos összetételéről?

Természetes, gazdag tápanyagforrás

  • Fehérjetartalom: a virágpor – bár tapasztalataink alapján ez sokszor meglepő adat – rengeteg fehérjét tartalmaz, így fajtától függően akár a virágpormennyiség negyven százalékát is kiteheti. Nem véletlen tehát, hogy ezt a különleges anyagot nem csak a méhek (és persze az emberek), de a madarak és más kisemlősök is előszeretettel fogyasztják.
  • Vitaminok és nyomelemek: legyen szó B1-, B2-, B3-, B6-, B7-, B9-, B12-vitaminról, kalciumról, magnéziumról, káliumról, foszforról vagy olyan, elengedhetetlen nyomelemekről, mint a vas, a réz, a cink vagy a mangán, a virágpor nagy mennyiségben tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat.
  • 250 féle jótékony anyag: magas rost-, vitamin- és aminosavtartalmának köszönhetően a nyers vegyes virágpor olyan szuperfoodnak számít, amely támogatja az idegrendszer működését, valamint energizáló hatással bír.

Milyen betegségek ellen lehet hatásos a virágpor?

Tudjuk, hogy a legtöbben a fenti kérdésre keresik a választ, azonban véleményünk szerint mindezek előtt elengedhetetlen volt kicsit részletesebben tisztázni, hogy mi is okozza a virágpor jótékony élettani hatásait. A magas ásványianyag- és tápanyagtartalom erősíti az immunrendszert, csökkenti az étvágyat, támogatja az emésztést, hozzájárulhat a keringési zavarok csökkentéséhez, valamint akár nemi vágykeltő hatása is lehet.

Antiallergén hatás: talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, a pollenallergia mára népbetegséggé vált. Kutatások igazolják azonban, hogy a virágporban jelenlévő összetevők segítik a szervezetet az allergia kialakulása ellen vívott küzdelemben, így rendszeres fogyasztásával csökkenthetők a szénanátha tünetei. Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos emberek esetében a virágpor is okozhat allergiás tüneteket, ezért használat előtt mindenképpen konzultálj kezelőorvosoddal!

Öregedés ellen: a virágporban található antioxidánsok lassíthatják a szervezet öregedését, valamint segíthetik a bőr védelmét, ezért a virágporból kinyert anyagok különböző, ránctalanító kozmetikai szereknek is hasznos összetevői lehetnek.

Gyulladásos tünetek enyhítése: a virágporban található antioxidánsok nem csak csökkenthetik a krónikus gyulladások kialakulásának kockázatát, de akár a sebek gyorsabb gyógyulását is elősegíthetik, és támogathatják a szervezetet a fertőzésekkel vívott küzdelemben.

Szeretnél többet tudni termékeinkről? Virágport, virágmézet vagy esetleg propoliszt vásárolnál? Tekintsd meg kínálatunkat, és rendelj webshopunkból!

Hírlevél

Értesülj elsőként rendszeres akcióinkról és újdonságainkról.

© Magyar Méz Manufaktúra 2024

Az oldal optimális működéséhez használd a legfrissebb verzióját a következő böngészőknek: Safari, Chrome, Firefox. || Ajánló

0