Skip to content

Mitől is bio a bioméz?

Manapság gyakorlatilag nincs olyan terület a Földön, ahol ne lennének érezhetők az iparosodás nyomai. Mégsem mondhatjuk, hogy emiatt ne lenne lehetséges biomézet készíteni, hiszen a vegyszer- és antibiotikummentes termeléssel valóban tiszta, természetes mézet állíthatunk elő. De mit is tekinthetünk bio virágméznek?

 

Mézet csak tiszta forrásból válasszunk

Legyen szó bármilyen méhészetről, a különböző méhbetegségek megelőzéséről és gyógyításáról mindenképpen gondoskodni kell. Nem mindegy azonban, hogy ehhez milyen módszereket és anyagokat alkalmazunk. A nagyobb, ipari termelésű méhészetek a költségek nagymértékű lefaragására és a méz minél hatékonyabb, minél nagyobb mennyiségű előállítására törekszenek, így a méhek gondozása során számos vegyszert, illetve antibiotikumot használnak. Noha a mesterséges vegyszerek eredményesen előzhetik meg a fertőzések kialakulását, valamint az antibiotikumok segítenek a betegségek gyors legküzdésében, az ilyen anyagok a méhek szervezetében maradnak, és akár a mézben is megjelenhetnek.

Egészséges Bio virágméz vegyszerek nélkül

Ahhoz, hogy valódi biomézet készíthessünk, a lehető legkülönbözőbb területeken kell elkerülni a mesterséges vegyületek mézbe jutását. A méhek legádázabb ellensége, a varroa atka elleni küzdelemben érdemes hangyasavat, oxálsavat vagy tejsavat, illetve természetes illóolajokat alkalmazni, míg a méhek gyógyítását minden esetben antibiotikumok használata nélkül javasolt segíteni. Mindemellett fontos tudni, hogy a mézbe nem csupán a méhészetben alkalmazott anyagok, de a környezeti szennyeződések is megjelenhetnek, így a méhlegelőket is úgy ajánlott kiválasztani, hogy azok a környező ipari létesítményektől, autópályáktól és forgalmas utaktól minél távolabb, legalább három kilométerre helyezkedjenek el. Ezeket a biomézeket általában tájvédelmi területekről, nemzeti parkokból vagy védett övezetekből gyűjtik a méhek.

A biomézek egységes minőségbiztosításában, a bio termőterületek meghatározásban és azok megőrzésében a Biokontroll, illetve más felügyeleti hatóságok is részt vesznek mint ellenőrző szervek, így a biztos forrásból vásárolt biomézek eredete garantált.

Nálunk, a Magyar Méz Manufaktúránál, kizárólag ellenőrzött forrásból származó biomézek kerülnek az üvegekbe, amit saját belső ellenőrzési rendszerünk is biztosít!

 

Hírlevél

Értesülj elsőként rendszeres akcióinkról és újdonságainkról.

© Magyar Méz Manufaktúra 2024

Az oldal optimális működéséhez használd a legfrissebb verzióját a következő böngészőknek: Safari, Chrome, Firefox. || Ajánló

0